Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontsluiting via bewaargevingen en bruiklenen

schilderij opgehangen door werkmannen

Bewaargevingen

De Collectie Vlaamse Gemeenschap is een publieke collectie die voor het grootste deel in bewaring wordt gegeven aan publieke instellingen. Op die manier wordt de collectie fysiek ontsloten en is ze zichtbaar voor iedereen.

Heel wat werken bevinden zich in openbare musea en erfgoedinstellingen. De musea met het grootste aandeel kunstwerken uit de collectie zijn:

De overige werken komen in aanmerking voor de aankleding van publieke ruimten in overheidsinstellingen. Openbare instellingen (ministeries, steden en gemeenten, rechtbanken, diplomatieke posten, …) kunnen dus kunstwerken uit de Collectie Vlaamse Gemeenschap in bewaring nemen voor vergaderzalen, een inkomhal...

Bruiklenen

De kunstwerken uit de collectie kunnen ook in bruikleen gegeven worden voor tijdelijke tentoonstellingen. De bruikleenaanvraag wordt beoordeeld aan de hand van een aantal criteria zoals de huidige conditie en de beschikbaarheid van het kunstwerk, de voorzieningen die de bruikleenaanvrager kan bieden rond klimatologische omstandigheden, veiligheid, transport, … en de garantie dat de bruikleen verzekerd wordt.