Overslaan en naar de inhoud gaan

Register van inspirerende voorbeelden rond het borgen van immaterieel erfgoed

voorbeelden van borgingspraktijken op het register

Immaterieel cultureel erfgoed en ‘borgen’ zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Immaterieel erfgoed is niet-tastbaar erfgoed en daarom is er bewuste actie nodig om het levend te houden en door te geven aan toekomstige generaties. Dat noemen we borgen.

Hoe we immaterieel erfgoed borgen, kunnen we leren van elkaar. Op het Register van Inspirerende Voorbeelden worden inspirerende acties, projecten en programma’s gebundeld, telkens voor een periode van drie jaar. Bedoeling is dat anderen inspiratie halen uit deze dynamische lijst.

Nominatie voor het Register

Voor het Register kan je geen aanvraag indienen, maar word je genomineerd door derden. Om nieuwe acties, projecten en programma’s op het Register te plaatsen, lanceert het Departement Cultuur, Jeugd en Media elk najaar een oproep naar het brede publiek en de cultureel-erfgoedsector. 

Een expertencommissie beoordeelt de nominaties en adviseert de Vlaamse minister van Cultuur in de keuze van inspirerende voorbeelden. De erkende voorbeelden worden voor drie jaar in het Register opgenomen. 

Inspirerende voorbeelden op het Register