Overslaan en naar de inhoud gaan
Cultuur Cultuur

Beurzen voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerlingtraject

Wat

Een beurs voor het doorgeven van vakmanschap dient als financiële ondersteuning voor vakmensen die één of meerdere leerlingen een aantal maanden (max. twee jaar) in de leer neemt(en) om hem en/of haar de knepen van het vak te leren. 

Vakmanschap wordt daarbij gezien als een vorm van immaterieel cultureel erfgoed dat in de hoofden en handen van mensen zit: kennis en vaardigheden met wortels in traditieVakmanschap wordt daarbij heel breed gezien: het kan gaan om ambachten, maar bijvoorbeeld ook om bepaalde toegepaste kunsten of podiumkunsten. Het doorgeven van dit soort vakmanschap is nodig om het levend te houden.

Met de ondersteuning van vakmanschap kan Vlaanderen zich internationaal profileren. De UNESCO roept immers op om dit soort erfgoed door te geven, onder de vlag van Living Human Treasures.

Voor wie

De beurs wordt aangevraagd door een partnerschap van een meester en één of meerdere leerlingen.

Momenteel kan je geen beurs meer aanvragen. Als er in de toekomst een nieuwe oproep wordt gelanceerd, lees je hier alle details.

Eindverslag

Uiterlijk drie maanden na het einde van het traject moet er een inhoudelijk verslag worden ingediend bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Toezicht en controle

Aan de hand van uw subsidieaanvraag en dit eindverslag gaat het Departement Cultuur, Jeugd en Media na of de toegekende subsidie werd aangewend voor de realisatie van het traject zoals dat in de subsidieaanvraag beschreven is.

Vragen

Hulp nodig bij het inhoudelijke verslag? Neem contact op via cultureelerfgoed@vlaanderen.be

Werkplaats Immaterieel Erfgoed kan je helpen om je subsidieaanvraag correct op te stellen.