Overslaan en naar de inhoud gaan

Beurzen voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerlingtraject

Wat

Een beurs voor het doorgeven van vakmanschap dient als financiële ondersteuning voor vakmensen die één of meerdere leerlingen een aantal maanden (max. twee jaar) in de leer neemt(en) om hem en/of haar de knepen van het vak te leren. 

Vakmanschap wordt daarbij gezien als een vorm van immaterieel cultureel erfgoed dat in de hoofden en handen van mensen zit: kennis en vaardigheden met wortels in traditieVakmanschap wordt daarbij heel breed gezien: het kan gaan om ambachten, maar bijvoorbeeld ook om bepaalde toegepaste kunsten of podiumkunsten. Het doorgeven van dit soort vakmanschap is nodig om het levend te houden.

Met de ondersteuning van vakmanschap kan Vlaanderen zich internationaal profileren. UNESCO roept immers op om dit soort erfgoed door te geven, onder de vlag van Living Human Treasures.

Online infosessie op 28 april

Op 28 april 2022 organiseerde het departement Cultuur, Jeugd & Media een online infosessie voor potentiële meesters en leerlingen. Deelnemers kregen een toelichting over de meester-leerlingbeurzen en ontdekten waar ze terecht kunnen voor inhoudelijk en zakelijk advies. De opname van de infosessie kan je bekijken via ons YouTubekanaal. 

Een beurs aanvragen

De beurs wordt altijd aangevraagd door een partnerschap van een meester en een of meerdere leerlingen.

Bekijk hieronder de voorwaarden en de aanvraagprocedure of download de infografiek. Handleiding en aanvraagformulier vind je onderaan op deze pagina, bij 'Documenten'. Ook het lezen van de veelgestelde vragen kan een hulp zijn. 

Hoe vraag je een beurs aan?

Inspiratie in vorige trajecten

Ben je nog op zoek naar inspiratie? Bij de vorige beursrondes gaven 175 meesters en leerlingen het goede voorbeeld en startten hun samenwerking in 62 beurstrajecten. Een selectie uit het grote gamma aan succesverhalen lees je in Borgen voor morgen – Vakmanschap doorgeven in een meester-leerlingtraject. In dit inspirerende online magazine maak je in een twintigtal best practice verhalen kennis met de passie en ondernemingszin van meesters en leerlingen uit allerhande sectoren, van bakker tot circusartiest.  

Na het traject: toezicht en controle

Uiterlijk 3 maanden na het einde van het traject moet er een inhoudelijk verslag worden ingediend bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Je vindt het onderaan op deze pagina, onder 'Documenten'.

Aan de hand van uw subsidieaanvraag en dit eindverslag gaat het Departement Cultuur, Jeugd en Media na of de toegekende subsidie werd aangewend voor de realisatie van het traject zoals dat in de subsidieaanvraag beschreven is.

Meer info of hulp nodig?

Gebruik het contactformulier