Overslaan en naar de inhoud gaan

Beurzen voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerlingtraject

Wat

Een beurs voor het doorgeven van vakmanschap dient als financiële ondersteuning voor vakmensen die één of meerdere leerlingen een aantal maanden (max. twee jaar) in de leer neemt(en) om hem en/of haar de knepen van het vak te leren. 

Vakmanschap wordt daarbij gezien als een vorm van immaterieel cultureel erfgoed dat in de hoofden en handen van mensen zit: kennis en vaardigheden met wortels in traditieVakmanschap wordt daarbij heel breed gezien: het kan gaan om ambachten, maar bijvoorbeeld ook om bepaalde toegepaste kunsten of podiumkunsten. Het doorgeven van dit soort vakmanschap is nodig om het levend te houden.

Met de ondersteuning van vakmanschap kan Vlaanderen zich internationaal profileren. UNESCO roept immers op om dit soort erfgoed door te geven, onder de vlag van Living Human Treasures.

Geen ronde in 2024

In 2024 is er geen beursronde voorzien. Het departement onderzoekt hoe het in de toekomst het vakmanschap kan blijven ondersteunen om vaklieden dat extra duwtje in de rug te geven. Zodra er meer info bekend is, wordt die op onze website gecommuniceerd. 

Na het traject: toezicht en controle

Uiterlijk 3 maanden na het einde van het traject moet er een inhoudelijk verslag worden ingediend bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Je vindt het onderaan op deze pagina, onder 'Documenten'.

Aan de hand van uw subsidieaanvraag en dit eindverslag gaat het Departement Cultuur, Jeugd en Media na of de toegekende subsidie werd aangewend voor de realisatie van het traject zoals dat in de subsidieaanvraag beschreven is

Meer info of hulp nodig?

Gebruik het contactformulier