Overslaan en naar de inhoud gaan

Bel’J: (leer)mobiliteit in de drie gemeenschappen van België

Wat?

Bel’J is een programma van de Vlaamse, Franse en Duitstalige Gemeenschappen van België, bedoeld om jongeren de andere gemeenschappen te laten ontdekken.

Het Bel’J-programma werd in 2009 opgericht en geeft jongeren tussen 12 en 30 jaar de mogelijkheid om jongeren uit de andere gemeenschappen te ontmoeten. Het ontstond vanuit de idee dat je enkel door echte en langdurige contacten de manier van leven van anderen kan ontdekken, met alle gelijkenissen en verschillen.

De drie ministers van Jeugd moedigen die contacten aan en ondersteunen dan ook dit gezamenlijke programma met mogelijkheden voor (leer)activiteiten in de vrije tijd.

Mogelijkheden

Jongeren kunnen zich alleen, of met maximaal drie personen, engageren voor vrijwilligerswerk in een organisatie uit een andere gemeenschap, voor een periode van 10 dagen tot 3 maanden. Ze kunnen er de werking van de organisatie leren kennen of zelf een creatief project lanceren.

Voor groepen van 8 tot 60 jongeren uit de drie gemeenschappen, is er de kans om 5 tot 15 dagen samen te leven en dingen te ondernemen.

Jeugdwerkers kunnen dan weer van elkaar leren tijdens jobshadowing en samenwerkingsprojecten voor jeugdwerkorganisaties.