Overslaan en naar de inhoud gaan

Bewegingsvriendelijke en gedeelde schoolspeelplaatsen

Projectoproep 2019

De Vlaamse ministers van Jeugd, Onderwijs en Sport bundelden de krachten om werk te maken van actieve en gedeelde speelplaatsen. Samen maakten ze in 2019 1,728 miljoen euro vrij om 114 schoolspeelplaatsen avontuurlijker en beweegvriendelijker te maken. Het is ook hun bedoeling om de speelplaatsen voor sport en spel aan te bieden aan het jeugdwerk en de bredere lokale gemeenschap.

De 114 gesubsidieerde scholen zullen deze middelen gebruiken om de speelplaatsen avontuurlijker, kind- en bewegingsvriendelijker en meer open of gedeeld te maken. Het kan gaan over bijvoorbeeld grondwerken, groenaanleg, sport- en spelelementen, een sleutel- of badgesysteem, speel- en sportmateriaal, kosten van een landschapsarchitect, enzovoort. Zo zijn er een aantal scholen die een multifunctioneel sportterreintje zullen aanleggen op hun speelplaats, andere scholen kiezen voor een avontuurlijke speelplaats vol beweegkansen, nog andere scholen gaan voor een echte beweegtuin met actieve zones en chillzones. Allemaal ingrepen die maken dat kinderen en jongeren geprikkeld zullen worden om te bewegen en te sporten.

Door de beschikbare infrastructuur optimaal te benutten:

  • krijgen kinderen gevarieerde speelkansen en veel mogelijkheden om te bewegen en te sporten;
  • leren ze omgaan met risico’s wanneer ze spelen;
  • komt er een antwoord op het nijpende tekort aan sport- en speelinfrastructuur in Vlaanderen.

Overzicht gesubsidieerde scholen

Inspiratie, advies en ondersteuning

  • Informatie en inspiratie over ruimte delen: De Ambrassade
  • Informatie en criteria voor kwaliteitsvol spelen: Goe Gespeeld
  • Informatie over en ondersteuning voor de inrichting van schoolspeelplaatsen: MOEV  of  Facebookpagina EenspeelplaatsmettoekomstSamen met De Ambrassade informeren, adviseren en ondersteunen zij scholen in de uitvoering van de projecten.

Het Departement CJM vroeg De Ambrassade om tegen eind 2021 een publicatie te maken met richtlijnen en inspirerende praktijken voor enerzijds het bewegingsvriendelijker maken van schoolspeelplaatsen, en anderzijds het openstellen ervan voor het jeugdwerk in de buurt.