Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal gebruikers van het digitaal aanbod van de bibliotheken

Oktober 2023

 

Definitie

Het dashboard Deelnemers van het Bereik van de openbare bibliotheek toont het aantal geregistreerde lidmaatschappen dat op Mijn Bibliotheek een profiel beheert, alsook het aantal gebruikers dat via Mijn Bibliotheek toegang krijgt tot de digitale toepassingen die verschillende bibliotheken beschikbaar stellen. Mijn Bibliotheek is een extra online servicelaag van de Vlaamse openbare bibliotheken die leden van de bib middels autorisatie toestaat om bepaalde digitale toepassingen te gebruiken.

 

Bron

2017: BIOS3 van het Departement Cultuur, Jeugd, en Media. 
2021: API-connectie met het eengemaakte bibliotheeksysteem Wise en de provinciale bibliotheeksystemen (PBS) van Cultuurconnect, en de Checkmarketbevraging bibliotheken van het Departement Cultuur, Jeugd, en Media. 

 

Leveringsperiode

De API-connectie tussen de systemen van Cultuurconnect en het Departement Cultuur, Jeugd en Media werd opgestart in september 2021, de data werden binnen gehaald in juli 2022. De geüpdatete data hebben betrekking tot het werkjaar 2021. De checkmarketbevraging bibliotheken leverde data op in september 2022 over werkjaar 2021. 

 

Opmerkingen

Sinds 2018 migreren steeds meer bibliotheeksystemen naar Wise, een eengemaakt bibliotheeksysteem (EBS) voor de stabiele werkprocessen in de bibliotheken van Vlaanderen. Cultuurconnect stelt die dienst ter beschikking.

De aangesloten bibliotheken zijn zelf verantwoordelijk voor de datakwaliteit door hun input op de eigen bibliotheekwebsites.

Het EBS verzamelt die data op de publieke websites van de bibliotheken. Op die websites worden dan ook geen data aangeboden van bibliotheekvestigingen of collecties die niet toegankelijk zijn voor het publiek. Dat betekent dat de data enkel zicht geven op de hoofdbibliotheken en op de bedieningspunten. De servicepunten zijn niet inbegrepen. 

Niet alle Vlaamse bibliotheken zijn op het EBS aangesloten. Het Departement Cultuur, Jeugd en Media (DCJM) stuurt daarom complementair een eigen checkmarketbevraging uit in kader van de leenrechtvergoeding. Ook de bibliotheken die deze bevraging ontvingen en invulden, zijn zelf verantwoordelijk voor de datakwaliteit. Betreffende gebruikers van het digitaal aanbod bevroeg deze bevraging uitsluitend informatie over de e-boeken op.

Tegen 2024 zullen alle bibliotheken in Vlaanderen op het EBS aangesloten zijn. Ontdek hier welke gemeenten momenteel al zijn aangesloten. Alle 38 niet-aangesloten bibliotheken vulden complementair de checkmarketbevraging in.

De coronapandemie van 2020 en 2021 heeft mogelijk een invloed op de representativiteit van de data over het werkjaar 2021.