Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal digitale materialen van de bibliotheken in Vlaanderen

Mei 2023

 

Definitie

Het dashboard toont het aantal digitale materialen van de bibliotheken in verhouding tot een vergelijkingsgroep. Deze data bieden inzicht in de trendverschillen bij digitaal lezen. 

De collecties van de bibliotheken kunnen een digitaal luik bevatten. Dat gaat om materiaal in de volgende categorieën:

Artikels van Gopress Krantenarchief voor thuisgebruik

De artikels van de online krantenkiosk Gopress die gebruikers via wifi kunnen raadplegen op hun eigen toestellen.

Artikels van Gopress Krantenarchief voor in de bib of school

De artikels van de online krantenkiosk Gopress die beschikbaar worden gesteld op een of meerdere toestellen van de bib of school.

Kioskkranten voor in de bib of school

De kranten van een online krantenkiosk die beschikbaar worden gesteld op een of meerdere toestellen van de bib of school.

Fundels prentenboeken voor thuisgebruik

Prentenboeken die worden aangevuld met interactieve animatie, spelletjes en oefeningen.

Fundels AVI-boeken voor thuisgebruik

Boekjes met oefeningen op algemene leesvaardigheden, technisch lezen en begrijpend lezen die worden aangevuld met interactieve animatie, spelletjes en oefeningen.

 

Bron

2017: BIOS3

2021: BIOS export uit het EBS systeem Wise en provinciale bibliotheeksystemen (PBS) van Cultuurconnect

 

Leveringsperiode

De data over werkjaar 2021 werden door Cultuurconnect aangeleverd in maart 2022.

 

Vergelijkbaar in tijd

In de lokale vrijetijdsmonitor kunnen gegevens worden vergeleken voor de referentiejaren 2017 en 2021.
Daarnaast zijn op de website van het Departement Cultuur, Jeugd en Media data over bibliotheken beschikbaar die van 2006 tot en met 2019 via het uitgedoofde registratiesysteem BIOS zijn opgevraagd.

 

Originele vraagstelling

De bibliotheken in Vlaanderen beheren hun collecties individueel via het eengemaakte bibliotheeksystemen (EBS) van Cultuurconnect, of nog via provinciale bibliotheeksystemen (PBS) indien ze nog niet zijn aangesloten op het EBS.

 

Opmerkingen

Sinds 2018 migreren steeds meer bibliotheeksystemen naar Wise, een eengemaakt bibliotheeksysteem (EBS) voor stabiele werkprocessen in de bibliotheken van Vlaanderen. Cultuurconnect stelt die dienst ter beschikking. De aangesloten bibliotheken zijn zelf verantwoordelijk voor de datakwaliteit door hun input in de individuele registratiesystemen.

Niet alle Vlaamse bibliotheken zijn op het EBS aangesloten. Zo zijn in 2022 38 bibliotheken nog niet aangesloten. Tegen 2024 zullen alle bibliotheken in Vlaanderen op het EBS aangesloten zijn. Ontdek welke gemeenten momenteel al zijn aangesloten.

De coronapandemie van 2020 en 2021 heeft mogelijk een invloed op de representativiteit van de data over het werkjaar 2021.