Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal aanvragen voor het interbibliothecair leenverkeer 

Oktober 2023

 

Definitie

Met interbibliothecair leenverkeer (IBL) kan een lener van een openbare bibliotheek in Vlaanderen een boek tegen betaling laten overkomen uit een andere openbare bibliotheek in Vlaanderen (of Brussel). De lener plaatst zelf een IBL-aanvraag via de publiekscatalogus op de bibliotheekwebsite van de bib waarin hij is geregistreerd, of hij doet dat via bibliotheek.be. Ook de bibliotheek zelf kan een aanvraag indienen om een boek vanuit een andere bibliotheek tijdelijk te laten overkomen. 

Het dashboard Leenverkeer onder Het bereik van de openbare bibliotheken toont drie grafieken waarin het aantal IBL-aanvragen worden uitgesplitst. 

De grafiek Aantal IBL-aanvragen toont enerzijds het absolute aantal IBL-aanvragen die namens de bibliotheek van de basisgemeente vertrekken en anderzijds de geleverde IBL-aanvragen die vanuit andere bibliotheken bij de bibliotheek van de basisgemeente toekomen. Een vergelijking met een vergelijkingsgroep is mogelijk.

De grafiek Aantal gehonoreerde en niet-gehonoreerde IBL-aanvragen toont enerzijds het aantal IBL-aanvragen waar de bibliotheek in de basisgemeente een positief gevolg aan gaf  en anderzijds het aantal IBL-aanvragen die door de bibliotheek in de basisgemeente mislukte.

De grafiek Aantal geleverde en niet-geleverde IBL-aanvragen toont enerzijds het aantal IBL-aanvragen waar andere bibliotheken een positief gevolg aan gaven en anderzijds het aantal IBL-aanvragen waar andere bibliotheken geen gevolg aan gaven. 

Bron

IMPALA van Universiteit Antwerpen (UA)

 

Leveringsperiode

2022 over werkjaar 2021

 

Vergelijkbaar in tijd

Over 2017 zijn geen data bekend

 

Originele vraagstelling

Aanvragen voor boeken worden vanuit bibliotheek.be of het bibliotheeksysteem elektronisch verstuurd na een opzoeking in de publiekscatalogus van de bibliotheken die als leverancier voor IMPALA optreden.

 

Opmerkingen

Met IBL kunnen leners van ook de Brusselse Nederlandstalige bibliotheken een aanvraag indienen. Via IMPALA, het Belgische elektronische documentbestelsysteem voor bibliotheken van Universiteit Antwerpen (UA) verkreeg de lokale vrijetijdsmonitor het totaal aantal aanvragen van de bibliotheken per stad of gemeente. Binnen dit totaalcijfer wordt geen onderscheid gemaakt tussen de aanvragen naar of van Vlaamse bibliotheken enerzijds en de aanvragen naar of van Brusselse Nederlandstalige bibliotheken anderzijds.