Overslaan en naar de inhoud gaan

Bezitscoëfficient bij de bibliotheken in Vlaanderen

September 2023

 

Definitie

Bibliotheekcollecties kunnen zowel uit op papier gedrukte als uit audiovisuele materialen bestaan.

De bezitscoëfficiënt zet het aantal collectie-items af tegen het aantal leners. Concreet verwijst de bezitscoëfficiënt dan naar het gemiddeld aantal items in de collectie per lener van de bibliotheek. Dit kan per categorie: voor gedrukte materialen en voor audiovisuele materialen.

 

Bron

2017: BIOS3 van het Departement Cultuur, Jeugd, en Media. 
2021: API-connectie met het EBS-systeem Wise en BIOS exports uit de PBS van Cultuurconnect, Checkmarketbevraging bibliotheken van het Departement Cultuur, Jeugd, en Media. 

 

Leveringsperiode

De data over het aantal gedrukte en audiovisuele materialen werden door Cultuurconnect aangeleverd in februari 2022. De checkmarketbevraging bibliotheken leverde in september 2022 data op over werkjaar 2021. 

 

Vergelijkbaar in tijd

Referentieperiode 2017 en 2021

 

Originele vraagstelling

De bibliotheken in Vlaanderen beheren hun collecties in individuele systemen die sinds 2021 met de eengemaakte bibliotheeksystemen (EBS) van Cultuurconnect corresponderen. 

In de checkmarketbevraging werden dit binnen het thema open kast bevraagd als volgt:

  • Voer aub het aantal materialen in bezit voor jeugd, volwassenen en tijdschriftnummers. 

  • Voer aub voor de tijdschriften- en krantenabonnementen het aantal materialen in bezit in. 

  • Voer aub het aantal materialen in bezit in voor de audiovisuele materialen (AVM) (type jeugd, volwassenen en anderen). 

  • Actieve leners: voer aub het aantal leners in, met onderscheid tussen jeugd/volwassenen en individuele en niet-individuele kaarten. U dient geen totalen te registreren voor elke rubriek, steeds enkel per categorie (jeugd, volwassenen).

 

Opmerkingen

In 2018 migreren steeds meer bibliotheeksystemen naar Wise, een eengemaakt bibliotheeksysteem (EBS) voor stabiele werkprocessen in de bibliotheken van Vlaanderen. Cultuurconnect stelt die dienst ter beschikking. De aangesloten bibliotheken zijn zelf verantwoordelijk voor de datakwaliteit door hun input in de individuele registratiesystemen.  

Niet alle Vlaamse bibliotheken zijn op het EBS aangesloten. Het Departement Cultuur, Jeugd en Media (DCJM) stuurt daarom aanvullend een eigen checkmarketbevraging uit in kader van de leenrechtvergoeding. Ook de bibliotheken die de bevraging ontvingen en invulden, zijn zelf verantwoordelijk voor de datakwaliteit. 

Tegen 2024 zullen alle bibliotheken in Vlaanderen op het EBS aangesloten zijn. Ontdek hier welke gemeenten momenteel al zijn aangesloten. Alle 38 niet-aangesloten bibliotheken vulden aanvullend de checkmarketbevraging in. 

De coronapandemie van 2020 en 2021 heeft mogelijk een invloed op de representativiteit van de data over het werkjaar 2021.