Overslaan en naar de inhoud gaan

Openingsuren van de bibliotheken in Vlaanderen

April 2023

 

Definitie

Het dashboard toont de openingsuren van de bibliotheken in Vlaanderen.

Het gaat om de reguliere openingstijden van openbare bibliotheken (OB). Een stad, gemeente of intergemeentelijke organisatie kan een bib hebben met verschillende vestigingen. Een gemeente of zone heeft slechts één hoofdbibliotheek (HB), maar kan wel over meerdere bedieningspunten (BP) en servicepunten (SP) beschikken. In tegenstelling tot de hoofdbibliotheek en de bedieningspunten zijn de servicepunten niet voor iedereen of niet het hele jaar door toegankelijk. Voorbeelden zijn de gevangenisbibliotheek en de schoolbibliotheek, een strandbibliotheek of een pop-upbibliotheek.

De lokale vrijetijdsmonitor ontsluit de openingstijden van de hoofdbibliotheek en van de bedieningspunten, niet van de beperkte servicepunten.

 

Bron

2017: BIOS3 van het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

2021: API-connectie met het Eéngemaakt bibliotheeksysteem Wise van Cultuurconnect.

 

Leveringsperiode

API-connectie het EBS systeem Wise van Cultuurconnect werd opgestart in sptember 2021. Data van werkjaar 2021 werden binnen gehaald in mei 2022.

 

Vergelijkbaar in tijd

In de lokale vrijetijdsmonitor kunnen gegevens worden vergeleken voor de referentiejaren 2017 en 2021.
Daarnaast zijn op de website van het Departement Cultuur, Jeugd en Media data over bibliotheken beschikbaar die van 2006 tot en met 2019 via het uitgedoofde registratiesysteem BIOS zijn opgevraagd.

 

Originele vraagstelling

De bibliotheken registreren zelf hun openingsuren op hun publieke websites. Die adresgegevens worden door Cultuurconnect verzameld en aan het Departement, Cultuur, Jeugd en Media bezorgd.

 

Opmerkingen

Sinds 2018 migreren steeds meer bibliotheeksystemen naar Wise, een eengemaakt bibliotheeksysteem (EBS) voor stabiele werkprocessen in de bibliotheken van Vlaanderen. Cultuurconnect stelt die dienst ter beschikking. De aangesloten bibliotheken zijn zelf verantwoordelijk voor de datakwaliteit door hun input in de individuele registratiesystemen.

Niet alle Vlaamse bibliotheken zijn op het EBS aangesloten. Zo zijn in 2022 38 bibliotheken nog niet aangesloten. Tegen 2024 zullen alle bibliotheken in Vlaanderen op het EBS aangesloten zijn. Ontdek hier welke gemeenten momenteel al zijn aangesloten.  

Uitzonderlijke sluitingsdagen of feestdagen zijn niet meegeteld. Ook kunnen de getoonde openingsuren afwijken van voorgaande jaren door de coronapandemie van 2020 en 2021.