Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal uitleningen en verlengingen per type materiaal

Oktober 2023

 

Definitie

Het dashboard Leenverkeer van Het bereik van de openbare bibliotheken toont twee grafieken met het aantal uitleningen en verlengingen van enerzijds de gedrukte materialen en anderzijds de audiovisuele materialen uit de bibliotheekcollecties. 

De grafieken tonen de som van uitleningen en verlenging voor alle gedrukte materialen bestaande uit fictie, non-fictie, strips, kranten, en tijdschriften. Hetzelfde geldt voor alle audiovisuele materialen bestaande uit cd's, Daisy's, dvd's, en games. Klik door naar de metadatafiche over gedrukte en audiovisuele materialen voor meer detail over de gehanteerde categorieën. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen gedrukte en audiovisuele materialen voor Jeugd en voor Volwassenen.

Alle leden van de bibliotheek kunnen deze materialen voor doorgaans vier weken gratis uitlenen. Een lener kan een beperkt aantal materialen tegelijk uitlenen. Hij kan de materialen doorgaans tot tweemaal toe kosteloos verlengen op voorwaarde dat de verlengde leentermijn aansluit op de eerste leentermijn, tenzij op dat moment een andere lener één of meerdere van deze materialen reserveerde.

 

Bron

2017: BIOS3 van het Departement Cultuur, Jeugd, en Media

2021: API-connectie met het eengemaakte bibliotheeksysteem Wise en de provinciale bibliotheeksystemen (PBS) van Cultuurconnect, en de Checkmarketbevraging bibliotheken van het Departement Cultuur, Jeugd, en Media (DCJM)

 

Leveringsperiode

De data werden door Cultuurconnect aangeleverd in februari 2022. De checkmarketbevraging bibliotheken leverde in september 2022 data op over werkjaar 2021. 

 

Vergelijkbaar in tijd

Referentiejaren 2017 en 2021

 

Originele vraagstelling

De bibliotheken in Vlaanderen beheren hun collecties in individuele systemen die sinds 2021 met de eengemaakte bibliotheeksystemen (EBS) van Cultuurconnect corresponderen.

In de checkmarketbevraging bibliotheken van DCJM: Voer aub het aantal materialen in bezit, het aantal aanwinsten, het aantal uitleningen en het aantal verlengingen in voor Jeugd, Volwassenen en Tijdschriftnummers. Tel hiervoor strips, fictie en non-fictie die opgesteld staan in de jeugdafdeling samen. Tel hiervoor strips, fictie en non-fictie die opgeteld staan in de volwassenenafdeling samen. Dit is het aantal uitleenbare objecten uit de tijdschriftencollectie. Tel hiervoor op objectniveau, dus per barcode. Als verschillende tijdschriften ingebonden en zo uitgeleend worden, wordt dit als één object. 

 

Opmerkingen

In 2018 migreren steeds meer bibliotheeksystemen naar Wise, een eengemaakt bibliotheeksysteem (EBS) voor stabiele werkprocessen in de bibliotheken van Vlaanderen. Cultuurconnect stelt die dienst ter beschikking. De aangesloten bibliotheken zijn zelf verantwoordelijk voor de datakwaliteit door hun input in de individuele registratiesystemen.  

Niet alle Vlaamse bibliotheken zijn op het EBS aangesloten. Het Departement Cultuur, Jeugd en Media (DCJM) stuurt daarom aanvullend een eigen checkmarketbevraging uit in kader van de leenrechtvergoeding. Ook de bibliotheken die de bevraging ontvingen en invulden, zijn zelf verantwoordelijk voor de datakwaliteit. 

Tegen 2024 zullen alle bibliotheken in Vlaanderen op het EBS aangesloten zijn. Ontdek hier welke gemeenten momenteel al zijn aangesloten. Alle 38 niet-aangesloten bibliotheken vulden aanvullend de checkmarketbevraging in. 

De coronapandemie van 2020 en 2021 heeft mogelijk een invloed op de representativiteit van de data over het werkjaar 2021.